utorok 11. februára 2014

Špenátové risotto

Tiež ste ako deti nemali radi špenát? Špenát je jeden z najzdravších druhov zeleniny. Obsahuje veľa vitamínov, železo, kyselinu listovu, vlákninu, bielkoviny...
Jedna z možností ako túto zelenú superpotravinu pripraviť je tu: 

2 porcie:
100g baby špenát plus pár listov,ktore sa pridaju na záver
200-250g risotto ryža 
Soľ himalájska
Čierne korenie
0,1dcl bieleho vína
1 malú cibuľu
2-3 strúčiky cesnaku
Olivový olej
0,5-1 liter zeleninového vývaru (nie bujón :)) môže byť aj voda ale s vývarom je to chutnejšie
5 ks olivy ( nie je nutne ale ochutí to špenát)
 
Postup: 
Cibuľu nakrájame nadrobno a mierne orestujeme na olivovom oleji, pridáme ryžu a krátko orestujeme, zalejeme vínom a krátko povaríme (cca.30 sekund) a zalejeme vývarom aby bola ryža zakrytá.pridáme soľ, korenie privedieme k varu a premiešavame a postupne prilievame vývar a miešame. Keď je ryža takmer hotová (al dente) zalejeme ju vopred pripravenou špenátovou zmesou a uvaríme domäkka.hotové risotto je krémovej konzistencie, mierne tekuté. 

Špenátovú zmes pripravíme jednoducho v mixéri, počas toho ako varíme ryžu.do mixéru vložíme špenát, cesnak, olivy, soľ, korenie zalejeme vývarom alebo vodou ( množstvo odoka zmes by mala byť hustejšia, ak je risotto suchšie zriedime vývarom ;)

Ešte jeden tip: po uvarení risotta pridajte pár celých listov špenátu a premiešajte. Dodáte tomu šmrnc. A použite niečo aj na ozdobu napr. sušené rajčiny a super sú aj hrozienka a opečené píniové oriešky. Je to na Vás.
Dobrú chuť 

MatusDada 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára