piatok 18. júla 2014

Batátovo-šošovicový nákyp




Ďalšia mňamka na zoznámenie. Sladké 
zemiaky sú výbornou alternatívou klasických zemiakov. Chutia síce inak, ale skvelo a neobsahujú tak vysoký objem škrobu ako klasické zemiaky. 
Je to ďalšia rada pre nás, ktorí hľadáme zdravšie formy a spôsoby stravovania. 
Ďalší príklad: 
Ako nahradiť napr. ryžu, ktorá sa vyskytuje často v našom jedálničku?
Ideálne a výživnejšie je napr. pšeno, quinoa, pohánka...
Ďalší tip: 
Obmedzte cestoviny a výrobky z bielej múky. Chudnutie ale aj 💪rysovanie svalov bude pre vás jednoduchšie. 
Ako náhrada opäť quinoa, pohánka, amarant, červená šošovica, cícer...

Tieto rady sa nám aj mnohým iným ( či už výživovým poradcom, alebo zanieteným laikom ) osvedčili. 

Takže naďalej sa zaujímajte o to čo jete, čítajte etikety na výrobkoch ( aj tie drobným písmom nech nepodpisujete ľahostajnosťou zmluvu z diablom :))
Skúšajte, experimentujte sami na sebe. 
Vy viete čo vám, vášmu telu, mysli a duchu najviac vyhovuje. Keď to neviete, časom to určite zistíte.

Láska&Mier&Dobréjedlo

Ešte Recept ozaj :))

Batátovo-šošovicový nákyp

Potrebuješ:
3 sladké zemiaky stredne veľké
100-150 g červená šošovica
2 ks cibuľa
4-5 hviezdičiek badián, soľ, korenie, indický kmín džira, horčičné semienko
Kokosový olej
2 dcl kokosové mlieko
Šťava z polovičky limety
3 pl mletých ľanových semiačok

Postup: 
V hrnci na rozpálenom oleji krátko orestujeme badián, indický kmín a horčičné semienko ( pozor na horčičné môže začať strieľať von z hrnca keď sa dlho restuje ), pridáme cibuľu, 2 ks nakrájaného zemiaku a chvíľu restujeme. Potom pridáme šošovicu a zalejeme trochou vody varíme asi 15 min, kým nám to nezmäkne.
Vodu zredukujeme, vydusíme v hrnci a zmes vymixujeme s kok. mliekom a  limetkovou šťavou, osolíme, okoreníme. Prídáme mleté ľanové semiačka a pomixujeme. Zmes je celkom hustá nepotrebujete ani múku ani vajce.
Pridáme ešte nadrobno nakrájaný jeden sladký zemiak a v miske zmiešame, ak treba ešte dochutíme.
Zmes rozotrieme na vymastený plech a dáme zapiecť do rúry na 200 stupňov na 20 min.
Hotové necháme vychladnúť a potom krájame. Zvrchu má nákyp jemnú kôrku a vnútri je vláčny.

Výborný so zeleninkou :)

"Dobrožrúti"
Dada&Matúš

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára